CENTRE D¨INTERPRETACIÓ DE LA MINERIA DE SÚRIA

Tipo de espacio. CENTRE D¨INTERPRETACIÓ. PROJECTE DE MUSEU MINER

Dirección. El Casinet, Oficina de Turisme de Súria, Carrer Sant Climent, 21 08260 SURIA

Página web. https://www.suria.cat/telefons-i-adreces, https://www.suria.cat/turisme

Correo electrónico.suria@suria.cat, sueia@turisme.cat

Telefono: 931 31 34 45, 93 8682800

Redes sociales.

DESCRIPCIÓN.

El centre d’interpretació del Museu de la Mineria de Súria ja es pot visitar a l’edifici del Casinet, coincidint amb la reobertura de l’Oficina de Turisme al Poble Vell i la represa de l’activitat d’exposicions a Cal Balaguer del Porxo amb la mostra ‘Els cables miners a Súria’. Aquest és el primer pas del projecte del museu, que anirà creixent progressivament amb la voluntat d’estar fortament integrat en el territori.

L’objectiu inicial d’aquest centre d’interpretació és presentar de forma permanent diferents elements i vídeos sobre la història de l’activitat minera a Súria. A mesura que el projecte del Museu de la Mineria es vagi desenvolupant, el centre també es convertirà en punt de partida de diferents itineraris per indrets destacats de la història de la mineria al municipi, ja que vol respondre al concepte d’ecomuseu. Per aquest motiu, el centre d’interpretació també funcionarà com a punt d’acollida per a les persones que el visitin.

Així, com a elements inicialment accessibles es proposa que, en un futur, es pugui recorre el traçat de l’antic cable que connectava Cardona i Súria; veure el pou del Salí, visitar la colònia Santa Maria; i les restes arqueològiques de Sant Pere del Puig i de Les Guixeres. Per als diferents espais es plantegen recorreguts lliures però senyalitzats i amb informació mitjançant panells explicatius i codis QR.

El centre d’interpretació del Museu de la Mineria és una iniciativa de l’Ajuntament de Súria, amb producció de l’empresa especialitzada Molècula SL i a partir d’un projecte museogràfic d’Albert Fàbrega i de Santi Molera. El projecte va arrencar l’any 2020 amb la creació d’una comissió formada per representants municipals i altres persones de la vila amb una vinculació especial amb el sector. Membres d’aquesta comissió van presentar les conclusions dels seus treballs en el pregó de la darrera Festa de Santa Bàrbara.

 

VISITAS Y ACTIVIDADES

L’horari d’obertura del centre d’interpretació coincideix amb el de l’Oficina de Turisme, amb accés per la segona planta de Cal Balaguer del Porxo. Es pot visitar de divendres a diumenges i festius, d’11.00 a 14.00 h, i els dissabtes feiners, també de 17.00 a 19.00 h