Museu de ciències naturals de Granollers

 

Museu de Ciències Naturals.

 Conservar col·leccions de ciències naturals, difondre el coneixement amb exposicions i altres activitats. Recerca en Ciències de la natura.
Persona que sol·licita l’alta: Antoni Arrizabalaga Blanch, coordinador del museu

 

UNA EXPLICACIÓ DEL MUSEU:

 Horari públic: de dimarts a dissabtes de 16 a 19h. Diumenges d’11 a 14h

Festius tancats al públic: tots els dilluns. 1 i 6 de gener, Dijous Sant i Divendres Sant, el dia 1 de maig, el dia 11 de setembre i els dies de Nadal i Sant Esteve.

 El Museu de Ciències Naturals de Granollers ocupa dos edificis, un de nova planta i l’edifici antic anomenat la Tela, o casa Pius Anfres, una torre construïda l’any 1912 i que fou rehabilitada l’any 1986. Aquests edificis acullen els espais per a les exposicions i per a les activitats i pel treball intern del museu. El jardí que l’envolta acull una mostra de la botànica i la geologia de la comarca del Vallès Oriental. A part d’aquests equipaments el museu també gestiona l’Aula de Natura de can Cabanyes, a la Reserva Natural de can Cabanyes, i l’Estació Meteorològica de Granollers al Puig de les Forques.

 L’edifici de la Tela va ser restaurat sota la direcció de l’arquitecte Josep Maria Botey l’any 1986, i s’ha refet la coberta original i s’ha instal·lat un ascensor durant els anys 2009-2010. De planta quadrada, i tres nivells: planta baixa i dues plantes; inclou dues aules taller per a les activitats escolars i de grups (a la planta baixa), i que també constitueixen part de l’exposició permanent com a gabinets de ciències naturals (Aula de Malacologia Frederic Travé Alfonso i Aula de Paleontologia Joan Maria Viader). La biblioteca i aula d’estudi Antoni Jonch  de ciències naturals, que inclou el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny (secció ciències) s’està habilitant en la primera planta de l’edifici. La segona planta està ocupada per les oficines i els despatxos de treball del personal del museu. La casa està rematada amb una torre que li dona el seu aspecte característic en el monòton paisatge urbà de Granollers.

El nou edifici del museu dels arquitectes Ramon Sanabria i de Lídia Planas construït els anys 2010 al 2012 de planta rectangular ocupa l’espai entre el jardí del museu i la part nova del carrer Palaudàries amb la façana principal  cara als Jardins d’Antoni Jonch i Cuspinera. Edifici de línies clares i molt lluminós amb tres nivells als que accedim a partir d’un ampli espai de recepció. En planta baixa hi trobem la recepció amb els accessos a les altres plantes i al nostre jardí, la sala d’exposicions temporals i la sala de joc i lectura per als més petits. En el primer pis hi trobem les sales permanents.. “Tu investigues!” és ara l’exposició permanent del museu, on s’expliquen totes les línies de treball que du a terme el museu i com poder participar d’aqueta recerca. En aquesta planta també hi trobem el Planetari del museu per a les activitats d’astronomia i altres projeccions.

Pel que fa a la geologia, el museu te exposada permanentment la col·lecció de Joan Maria Viader a l’aula de paleontologia del mateix nom.

http://www.museugranollersciencies.org/ca/aula-de-paleontologia-joan-maria-viader/

El museu compta també amb una col·lecció de minerals de procedències diverses que properament es podrà consultar a la seva web.

El museu organitza exposicions temporals, activitats per a les escoles i les famílies, cursos, xerrades, el dia de les Papallones i la Nit de Ratpenats.

 El Museu te diverses línies de recerca en seguiments de biodiversitat agrupades en el grup BIBIO. En aquest grup es coordinen els seguiments de Lepidòpters diürns de catalunya CBMS, de petits mamífers d’Espanya SEMICE, i els seguiments de ratpenats.