Cova del Toll – Parc Prehistòric

Moià (Moianès, Barcelona)

 

Contacte. Informació

 Situació

La cova del Toll es troba a 5 quilòmetres de Moià, direcció a Vic, després de deixar la carretera N 141 i agafar un trencall que mena a la gran esplanada de l’aparcament i al centre de recepció. Des d’aquí un camí senyalitzat ens porta fins la boca de la galeria Sud (Turística) i, 200 metres més enllà, a la surgència del Toll, passant primer per la boca tancada de la cova de les Teixoneres o Toixonera.

 Història

Malgrat ser coneguda des de temps immemorials per la gent de la contrada, va passar totalment desapercebuda pels espeleòlegs fins el 1948 en que el GES del CMB va entrar per la surgència i va explorar 125 metres galeria. El 1952, després de diverses exploracions, aconsegueixen superar les estretes galeries i arribar a la que després s’anomenaria Galeria Sud, on descobreixen importants restes arqueològiques i paleontològiques. Això fa pensar en l’existència d’una altra boca reomplerta de sediments i comencen a excavar un túnel que acabarà sortint a l’exterior. A partir d’aquell moment s’inicien les excavacions i la cova es converteix en el punt de referència en l’estudi del Quaternari. Els treballs per connectar la cova del Toll amb l’avenc del Bassot s’inicien el 1975 i donen el resultat esperat el 1981.

 Geologia / Descripció

La cova del Toll presenta un recorregut explorat de 1.148 metres, dels quals es poden visitar 180,55. El sistema té tres entrades naturals: l’avenc del Bassot -actualment impracticable- format per una vertical de 12 metres que dóna accés a estretes galeries que es dirigeixen cap a la cova del Toll i que en èpoques de grans pluges actuen com a “trop plein”. La galeria Sud (108 metres de longitud) coneguda com “arqueològica” o “turística”, antigament col·lapsada per sediments i que fou reexcavada artificialment per accedir-hi. La tercera entrada és la de la surgència, la galeria de la qual dóna a la part turística en el punt nomenat “la cruïlla”, on també conflueix la que comunica amb l’avenc del Bassot.

 Ocupació

La cova del Toll és una de les coves prehistòriques d’Europa més rica en fauna del Quaternari durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, ós de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard… Restes de foc i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l’home Neandertal durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat) a la comarca del Moianès. Al Toll s’ha trobat l’enterrament d’un individu masculí i robust, no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí que s’acompanyava d’un fermall metàl·lic d’origen centreeuropeu.

 Visita guiada

La visita guiada (d’uns 45′ aprox.) es complementa amb la visita lliure de l’entorn natural  on trobarem un itinerari botànic i una zona de poblat amb diferents reproduccions de cabanes prehistòriques (resultat de l’Arqueologia experimental). Amb l’entrada a la Cova s’inclou l’accés gratuït al Museu de Moià. L’equip de didàctica del Museu ofereix un gran ventall d’activitats relacionades amb l’Arqueologia, la Prehistòria i la Història.