Centre d’interpretació de l’Energia i la Geologia de Canelles

 

 BREU EXPLICACIÓ (extreta de: https://patrimonihidroelectric.paeria.cat/ca/centre-dinterpretacio-de-lenergia-de-canelles)

El Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia de Canelles és un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, que apropa al visitant al món de l’energia, la geologia i del medi natural.

El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu  d’una de les preses més importants d’Europa, la presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la serralada del Montsec.

L’edifici central disposa d’una aula amb capacitat per 40 persones i dues sales d’exposició dedicades a l’energia i geologia on s’explica que és l’energia, que són les energies alternatives i l’aigua com una font neta i renovable.

Acabada la visita al Centre d’interpretació, es fa un recorregut per l’exterior i l’interior d’una de les centrals de producció d’energia elèctrica més importants de Catalunya i a una de les coves mes emblemàtiques, la Central de Canelles i Cova Negra.

El Salt de Canelles és un aprofitament hidroelèctric a peu de presa situat a la conca del riu Noguera Ribagorçana, entre les Comunitats Autònomes de Catalunya i Aragó, la central es troba al terme municipal d’Os de Balaguer .

L’embassament és el penúltim de la conca del Noguera Ribagorçana i el més gran de tots, 680Hm3 =  680 mil milions de litres  d’aigua i la seva regulació permet produir energia elèctrica i abastir d’aigua a l’agricultura i les  poblacions.

La presa te una alçada de 152 m. La central és de caverna i esta construïda a l’interior de la muntanya, té una potència de 120.000 kw. (150.000 CV.) i a plena carga, pot abastir una població d’unes 30.000 vivendes. L’energia produïda es treu mitjançant dos línees de 132 KV. i una de 25 KV. A la construcció del salt i van treballar unes 2800 persones.