Jardí de Roques a Rubió. Parc Natural de l’Alt Pirineu

CARACTERÍSTIQUES

El Jardí de Roques se situa en un emplaçament singular, a la Vall de Siarb, a Rubió. El nucli habitat permanent més elevat de Catalunya, a 1.687 metres d’alçada. Una àrea de gran riquesa geològica on s’intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit. Està ubica a l’àrea d’esbarjo de Rubió, de 1.550 m2 de superfície, al costat de la carretera N-260. Hi han 3 taules de pícnic i el mirador.

MUSEU GEOLÒGIC A L’AIRE LLIURE

El Jardí de Roques a Rubió ocupa una superfície de 380m2. La visita es fa a través d’una passera de fusta que recorre tota la mostra. En total 12 formacions rocoses recollides en diversos indrets del parc. Les roques estan ordenades seguint l’escala geològica, des de l’època més antiga, fa 510 milions d’anys, a la més moderna, fa 245 milions d’anys. La passera està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.

Cada roca disposa d’un panell informatiu individual, amb una petita descripció amb curiositats. També hi ha un mapa esquemàtic amb informació sobre la seva formació i localització dins del parc. Entre totes les roques podeu veure el mineral de ferro del bosc de Virós, a la Vall Ferrera. Una roca molt difícil de veure que antigament s’utilitzava per a la producció de ferro de la zona. O el gres; una roca d’una platja de sorra on es veuen totes les ondulacions de la sorra. A la vora del jardí es pot observar un salt estratigràfic de gairebé 150 milions d’anys, un fet singular als Pirineus.

En una fase posterior a la del Jardí de Roques i, en un edifici municipal que hi ha a tocar del museu geològic, es vol habilitar com a Centre de descoberta de Ciències de la Terra. En un futur, l’edifici, també ha d’esdevenir com a centre d’acollida dels visitants al Parc Natural de l’Alt Pirineu .https://totnens.cat/que-fem/jardi-de-roques-a-rubio-soriguera/