Espai Natural Protegit del Brugent. Les Planes d´Hostoles i Sant Feliu de Pallerols

 

INTRODUCCIÓ (treta de https://www.espaiprotegitdelbrugent.cat/ca/)

El riu Brugent té un cabal constant i abundant degut al clima de la Garrotxa, i això fa que tingui una morfologia particular. Els desnivells del terreny propicien la creació de petites cascades d’aigua allà on el riu passa, originant en la seva part inferior el que coneixem com a gorgues.

Avui dia, aquest riu és un espai lúdic que ofereix benestar, salut i qualitat de vida als ciutadans del seu municipi i de la resta de territori, però també és una reserva de biodiversitat.

Des de l’estiu de 2020 s’accedeix als gorgs a través d’un tiquet de dia que atorga el dret d’accés a tots els espais.

Aquest tiquet és imprescindible per accedir-hi ja que hi ha un aforament limitat de persones que poden accedir cada diàriament a tot l’espai natural. Aquest aforament es determina mitjançant un estudi de la capacitat de càrrega de l’espai que té en compte factors ecològics i socials. D’aquesta manera, es garanteix l’accés als gorgs de la manera més segura possible per a tots els visitants, i alhora vetllem per la preservació de les gorgues del Brugent i la fauna i flora que hi habita.

El Brugent és un riu que neix a la vessant Est de la Serra del Corb i transcorre pels municipis de Sant Feliu de Pallerols i Les Planes d’Hostoles. Just després del Pasteral s’uneix al riu Ter, convertint-se en un dels seus principals afluents. Aquest riu presenta encara un bon estat dels hàbitats naturals i conté molta biodiversitat. Això fa que tingui la figura de Zona Especial de Conservació (ZEC) dins la Xarxa Natura 2000 (codi de la ZEC: ES5120029) i que formi part, des de l’any 1985, de la xarxa d’Espais Naturals Protegits de Catalunya.

El riu discorre entre afloraments dels materials cenozoics, fonamentalment de l´Eocè, constituïts per nivells de gresos, calcolutites, calcàries i conglomerats. En travessar aquests darrers materials, el riu s´engorja, donat lloc als Gorgs del Brugent

Fotografies extretes de:    https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-dels-gorgs-de-lespai-protegit-del-riu-brugent-107891113/photo-69717339  i  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/les-planes-dhostoles-gorgs-del-riu-brugent-castell-dhostoles-salt-dels-murris-9561483/photo-5703952