Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu. Lleida

Pàgina electrónica: en construcció

Direcció: Museo de Sant Llorenç de Morunys

Correu Electrònic. Gabinet de premsa: Alfred Montserrat Nebot   629 34 83 09

rocacorb@gmail.com

 

BREU COMENTARI

Després de quasi 10 anys de gestació, fa molt poc, el 20 de desembre, es va constituir el parc, després d´aprovar-se els estatuts a tots els municipis. Així, el parc es troba constituït per tretze municipis de les comarques del Solsonès (Castellar de la Ribera, Guixers, Lladurs. Navès, Odèn, la Pedra i la Coma i Sant Llorenç de Morunys), de l´Alt Urgell (Bassella, Fígols i Alinyà, Oliana i Peramola) i de la Noguera (la Baronia de Rialb i Tiurana). Aquestes comarques es situen a tres regions de Catalunya; això es: Solsonès es situa a la Catalunya Central; l´Alt Urgell a la Regió del Pirineu i la Noguera a la Regió de les Terres de Lleida.

Geològicament, aquest territori es situa a cavalls de dos de les tres unitats geològiques de Catalunya; concretament del Pirineu i de la Depressió Geològica de l´Ebre. Els sectors septentrionals del parc es situen a la primera; mentre que els més meridionals es troben a la segona. Al Pirineu del Parc, hi ha afloraments del Mesozoic i del Cenozoic; concretament del Triàsic, del Juràssic, del Cretàcic, del Paleocè i de l´Eocè; mentre que a la Depressió Geològica de l´Ebre (o Conca Geològica de l´Ebre) predominen els materials de l´Eocè i els de l´Oligocè. Per d´altra banda, molts dels terrenys anteriors, es troben recoberts per materials detrítics posteriors, cenozoics, fonamentalment de l´Oligocè, del Pleistocè i de l´Holocè.   

Dintre del parc, hi ha indrets molt importants del Patrimoni Geològic, com la Discordança Busa – Bastets (primer lloc del món, on es va descriure aquest concepte, pel Dr. Oriol Riba i Arderiu), l´esbaldregall de Cambrils, l´Avenc Montserrat Ubach (que durant anys,, va ésser l´avenc més profund del món, en conglomerats), l´Encavalcament de Puig Sobirà, el Sinclinal de la Serra de Busa, el Forat del Buli, i molts altres llocs

Pel que fa al Patrimoni Miner, també hi ha molt indrets importants, dintre del parc, com les Salines de Cambrils o les antigues explotacions de bauxites, distribuïdes per diferents indrets del parc.