Avenc Montserrat Ubach

Canalda (Odèn, El Solsonès)

 

Contacte. Informació:

 Situació

Prop de les masies de Cavallera (Canalda). De Solsona o Sant Llorenç de Morunys pujar a Coll de Jou i allà agafar la carretera  L-401. Passarem per dos ponts sobre engorjats i després pel trencall de Canalda, que no agafarem. Seguirem recte i, a poc més de tres quilòmetres, trobarem, a l’esquerra, els cartells que indiquen les messies de Cavallera.

 Història

La primera exploració a l’avenc Montserrat Ubach va tenir lloc per Setmana Santa de 1963 a càrrec de l’espeleòloga Montserrat Ubach acompanyada dels seus pares Carme Tarrés i Josep Ubach. Al juny d’aquell mateix any es va arribar als -202 metres de profunditat. Hi van participar espeleòlegs de nou entitats excursionistes de Catalunya, els quals varen decidir batejar-lo amb el nom de la seva companya i primera exploradora. Durant 15 anys l’avenc Montserrat Ubach va ser la màxima profunditat de Catalunya i durant 20 anys el més fons del món en conglomerats. Actualment segueix entre els primers llocs de la llista internacional d’avencs formats en aquest tipus de roca.

 Geologia / Descripció

Per la seva importància espeleològica, interès científic, bellesa i història l’avenc Montserrat Ubach, considerat patrimoni geològic, s’ha inclòs en l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya – IEIGC (edició 2019) i com punt d’interès del futur Parc Geològic i Miner del Solsonès.  Algunes de les seves peculiaritats geològiques són: que sigui un avenc format en conglomerats i que arribi a tanta fondària (-202 metres), que es trobi al límit de totes les estructures pirinenques: la gran falla i l’encavalcament basal dels Pirineus, una situació privilegiada que ha condicionat la seva gènesi i profunditat, i que s’hi hagin format tantes “perles de caverna” (pisòlits), una d’elles excepcional i considerada la segona documentada més gran d’Europa. L’avenc Montserrat Ubach és l’única cavitat catalana que compta amb una Comissió d’experts i científics de diferents institucions i entitats creada específicament per la seva protecció i estudi.

 Biologia

Actualment l’avenc Montserrat Ubach és objecte d’estudi del Projecte Francesc Español. Recerca bioespeleològica a l’Alt Solsonès a càrrec de la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn i l’Associació Catalana de Bioespeleologia sota els auspicis de la Generalitat de Catalunya i l’aval del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

 Visita

Per arribar als 202 metres de fondària cal ser expert en tècniques espeleològiques i obtenir una certificació de visites que atorga la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn.

 El públic en general pot accedir al “Mirador” de l’avenc, des de la carretera que va de Coll de Jou a Cambrils, fent una passejada d’uns deu minuts per l’antic Camí Ral de Baix que surt de les cases de Cavallera. Des d’allà pot contemplar la boca superior penjada en una cinglera de conglomerats que s’alça en mig d’un marc paisatgístic de gran bellesa. Aquest punt és la parada núm. 11 de la Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach descrita en el llibre del mateix nom i que dóna una àmplia informació geològica i històrica de la cavitat i el seu entorn. El llibre es pot consultar i adquirir al Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, que acull una mostra de l’avenc amb tot tipus d’informació, així com un audiovisual que ens permet baixar virtualment  fins el fons,  un interessant complement geodidàctic d’aquesta cavitat que recomanem vivament.