Coves de l’Espluga (Cova de la Font Major)

L’Espluga de Francolí (Conca de Barberà, Tarragona)

 

Contacte. Informació

  Situació

La cova de l’Espluga (cova de la Font Major) es troba en el casc urbà de l’Espluga de Francolí, a l’avinguda de Catalunya. Un gran arc de ferro i un monòlit ens indiquen que hem arribat a la cova.

 Història

El 1853 amb la perforació d’un pou en una casa de la vila es comunica amb el riu subterrani. El 1956  membres del Centre Excursionista Pirinenc l’exploren fins un primer sifó. Entre els anys 57 i 62 es fan diversos intents per passar-lo (A. Ballester, ERE-CEC, 1957; Espeleòlegs de Tarragona, 1960; R. Canela, GEB, 1962). El juliol del 1965 Josep Subils i Esteve Petit de l’ ERE del CEC superen els 50 metres del sifó i recorren uns 300 metres de galeries a l’altre banda. El 1985 un nou equip de l’ERE i del CEC reprèn l’estudi del karst de la Font Major i descobreix noves galeries riu amunt fins un segon sifó. Topografia i explora 3.590 metres de galeries i la cova es converteix en una de les més llargues del país en conglomerats. El 1994 s’inaugura l’actual cova-museu sota un projecte del Centre d’Estudis Locals amb l’historiador Antoni Carreras i Casanovas al capdavant i l’impuls de l’Ajuntament de l’Espluga.

 Geologia / Descripció

El riu Francolí neix a la cova i surt per la Font Major. Les galeries de la cavitat s’estructuren seguint la fracturació del paquet de conglomerats en una direcció aproximada de NE-SO. Distingim cinc sectors: Galeria del Pessebre, Galeria del Quincall i accessòries (les més pròximes a l’entrada de la cova), Diàclasis del riu o Somni d’una nit d’estiu-Font Major, on el riu, en direcció N, s’endinsa en un reixat de galeries sovint inundades, la Galeria del Llac–Sala del pou de la Biela, que representa la continuació de la cova riu amunt i, finalment, la galeria ERE i altres conductes accessoris.

 Ocupació

La cova de l’Espluga té una especial rellevància tant des del punt de vista històric com prehistòric. Les restes arqueològiques demostren que l’home ja s’hi refugiava des del Paleolític, fa uns 300.000 anys. El tamponament de la galeria d’entrada per sediments d’època romana la va portar a l’oblit de la gent. Van haver de passar dos segles perquè els espeleòlegs l’exploressin gràcies a l’excavació del pou de Can Palletes, que va permetre l’accés al riu. La visita a la cova obre la porta al passat prehistòric i permet conèixer millor les comunitats humanes que van viure en aquest indret fa milers d’anys.

 Visita guiada
Hi ha dos tipus de visita: la curta i l’esportiva. La curta dura uns 75 minuts. Es recorren 500 metres a peu pla amb explicacions d’una arqueòloga virtual i la companyia d’un guia. Es projecten audiovisuals, realitats virtuals. També hi ha representacions amb figures a mida real i un conjunt de cabanes neolítiques. La visita esportiva dura entre 3 i 4 hores i es remunta el riu subterrani fins la sala Biela, a 900 metres de l’entrada. Es fa amb la companyia de dos espeleòlegs-guia. Cal anar equipat amb vestit de neoprè, casc i llum. També hi ha visites guiades per escoles, famílies i grups, amb tallers de prehistòria i d’excavació arqueològica.

 Cal reserva prèvia, via telèfon o correu electrònic.