Coves del Drac
Contacte/Informació
- http://www.cuevasdeldrach.com/
- info@cuevasdeldrach.com
- Telèfon: +34 971 820 753
Situació
La cova es troba a uns 70 km de Palma de Mallorca, a la carretera Cuevas s/n de Porto Cristo, una típica localitat del municipi de Manacor amb un dels ports naturals més bonics de la part oriental de l’illa. GPS: Lat: 39º 32′ 7,72” Long: 3º 19′ 49” .
Història
Les Coves del Drac ja eren conegudes durant l’Edat Mitjana i van ser explorades l’any 1880 per M. F. Will. El 1896, E. A. Martel va descobrir la sala on es troba el llac que porta el seu nom.
Entre el 1922 i el 1935 la cova es va condicionar per a poder ser visitada amb l’obertura d’un nou accés d’entrada i amb la construcció de nous camins i escales entre altres elements per a facilitar el recorregut. I, sobretot, amb la col·locació d’il·luminació elèctrica dissenyada per l’enginyer Sr. Buïgas.
Geologia / descripció
Es tracta d’una notable xarxa de grans sales i passatges de dimensions notables desenvolupada a la costa oriental de Mallorca. És un bon exemple de cova litoral formada en relació amb la zona de mescla dels aqüífers costaners, en calcarenites relativament joves (miocè superior), caracteritzats per la seva elevada porositat primària. La cova destaca per l’espectacularitat de la seva decoració d’espeleotemes i, sobretot, per la presència de nombrosos i extensos llacs d’aigües salabroses, des dels quals parteixen galeries sotaiguades tan sols accessibles mitjançant tècniques d’espeleobusseig. El desenvolupament total de la cavitat és superior als 7.500 m, dels quals més de 5.000 corresponen a galeries i sales subaquàtiques.
Biologia
Entre la fauna estudiada citar el crustaci endèmic Bogidiella balearica (DANCAU, 1973) recol·lectat als llacs de la cova durant la campanya bioespeleològica de 1974, que va donar lloc, el 1975, a les Jornades de Bioespeleologia organitzades per la Societat d’Història Natural de les Balears i la Fundación Europea Dragan, en les quals van participar investigadors de l’Institut de Spéléologie Émile Racovitza de Bucarest i del Museu de Zoologia de Barcelona, comptant així mateix amb la presència del prestigiós ecòleg Ramon Margalef.
Ocupació
La definició d’un ús ritual de les coves durant el II mil·lenni cal BC a Menorca, a més de suposar un element totalment nou d’anàlisi de les comunitats prehistòriques de l’illa, ha permès rastrejar alguns possibles paral·lels a Mallorca que fins ara resultaven de difícil interpretació. Així, a la marina de Llevant, en una franja d’uns 10 km de la costa de Manacor i Sant Llorenç, es coneixen quatre exemples de cavitats amb construccions ciclòpies, una d’elles la cova del Drac, formada per un corredor que es troba a prop de l’entrada natural (FONT, 1978; GINÉS & GINÉS, 1994).
Visita
La visita té una durada d’una hora aproximadament i el recorregut és d’uns 1.200 metres. S’hi inclou un concert de música clàssica i una passejada en barca pel llac Martel. La temperatura a l’interior és d’uns 21 ºC i la humitat del 80 %. Durant el recorregut es poden fer fotografies i filmar, sense fer servir flaix, focus o trípodes, però no durant el concert. Hi ha aparcament i WI-FI gratuït, bars, zona de píc-nic a la vora del mar i botigues.