DINOSAURIS DELS PIRINEU (CENTRE DE DINAMITZACIÓ DE TARTAREU)

El Centre de Dinamització del Patrimoni Històric, Natural i Rural de Tartareu és un projecte de dinamització territorial que vol posar en valor i promoure el patrimoni arqueològic, paleontològic, arquitectònic i cultural del municipi de les Avellanes i Santa Linya. El centre es troba ubicat a les antigues escoles de Tartareu, i s’estructura en tres plantes: A la planta baixa, podem veure diversos fòssils recuperats al municipi que demostren que fa 165 milions d’anys, les terres de Tartareu eren cobertes per l’aigua del mar, càlida i plena de vida. Un dels fòssils més espectaculars és l’esquelet parcial d’un hadrosaure, un tipus de dinosaure herbívor amb la boca semblant a un bec d’ànec. A més, el municipi és ric en jaciments arqueològics de diferent època: paleolítica (Cova Gran de Santa Linya), neolítica (Cova de Joan d’Ós) o de l’edat del bronze (Triapolls o Solans). L’espai inclou una exposició sobre la prehistòria, amb representació de la Cova Joan d’Os (amb llarga ocupació, des del Neolític fins a l’edat del Bronze). La segona planta està dedicada a l’època medieval, incorporant informació tant de l’ocupació andalusina a l’alta Edat Mitjana (s. VIII-XII) com de la baixa Edat Mitjana (s. XII-XIV), fortament arrelada a la tradició cristiana. Un dels elements simbòlics, és la maqueta mòbil de l’ermita romànica de Sant Miquel de Tartareu. També trobem referències i explicacions dels segles posteriors, corresponents a època moderna (s. XIV – XVII).Finalment, la segona planta està destinada a un espai polivalent, on es realitzen exposicions fotogràfiques, i una sala d’actes que acull les xerrades i les conferències que s’organitzen. Cal destacar que, des del Centre, es col·labora amb diferents entitats de la zona i amb atractius del territori com són el Centre d’Observació de l’Univers i el Monestir de les Avellanes.

El Centre de Dinamització de Tartareu permet conèixer i imaginar com eren aquestes terres en diferents moments de la Història. El Centre es troba ubicat a les antigues escoles (actives des del 1895) i mostra en tres plantes una visió global de la identitat d’aquestes contrades des de la prehistòria, quan els primers pobladors s’hi van assentar.

La visita al Centre de Dinamització us permetrà entendre on sou, què hi ha de diferent i per tant assaborir els nostres trets més característics, des del paisatge i l’entorn natural fins al nostre caràcter i personalitat, forjats al llarg dels anys.

  • Horaris de visita: Dissabtes, diumenges i festius de 11 a 13h. De Dl a Dv: visites concertades. Durada de la visita: 1h. Preu de la visita: 3€. Nens de menys de 10 anys: gratuïta grups de més de 15 persones: 15% de descompte Informació i reserves al centre de dinamització (dissabtes, diumenges i festius), telèfon: 973454206
  • Visites concertades: Ajuntament de Les Avellanes i Santa Linya, telèfon 973454004 ajuntament@avellanes.ddl.net info@lesavellanes.com