Ferrocarril miner de Coll de Pradell

 

LOCALITZACIÓ:

Anys d’esforços i dedicació per part de l’entitat sense ànim de lucre Associació Trens Miners Turístics, han rescatat de la història i salvat de l’oblit aquesta petita joia: el traçat ferroviari de la mina nova de coll de Pradell.

En aquesta zona, a mitjans del segle passat, s’hi van explotar diverses galeries de carbó, i hi bullia l’activitat minera. El silenci que avui hi trobareu amaga centenars d’històries dels protagonistes que hi van viure i treballar, no fa pas tants anys, sota unes dures condicions de vida i treball, i una climatologia i terreny ben ferèstec, situat a 1600 metres d’alçada.

 

BREU EXPLICACIÓ:

El Petit Tren de les Mines, és una bona activitat per sortir amb nens. Es tracta d’un autèntic tren miner (locomotores i vagonetes), dels que circulaven per dins les galeries subterrànies de les mines del Berguedà. Actualment  fa tot el recorregut per l’exterior.

Es troba al municipi de Vallcebre, al Berguedà (província de Barcelona), a més de 1.600 metres d’altitud sobre el nivell del mar, en un privilegiat indret, i amb un magnífic paisatge, on es pot veure des del Montseny fins a la Tossa d’Alp.

El recorregut és petit ( te una durada de 5 minuts fins a la mina) però us quedareu impressionats amb el paisatge. Es tracta de 500 metres de recorregut que ens permetran gaudir d’un dels barrancs més desconeguts i impressionats del municipi, el torrent del Forat Negre.

El trenet miner inicia el seu viatge al pas de nivell de la carretera asfaltada que uneix Vallcebre amb Coll de Pradell.

Això permet gaudir en família del paisatge, de les 4 locomotores i de més de 30 vagonetes, que ha estat restaurades i recuperades d’antigues explotacions mineres.

Quan els viatgers arriben a la mina, un membre de l’associació explica la història minera de la comarca i altres curiositats.