Geoparc de la Catalunya Central

PÀGINA ELECTRÒNICA.  https://www.geoparc.cat/

ADREÇA: Muralla Sant Doménec, 24 – 08241 Manresa

CORREU ELECTRÒNIC; info@geoparc.cat

TELÈFON: 34 93 693 03 95

PERSONA DE CONTACTE: FERRAN CLIMENT

 

BREU EXPLICACIÓ

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central el formen 29 municipis del Bages, 5 municipis del Moianès (Moià, Calders, l’Estany, Monistrol de Calders i Santa Maria d’Oló), més el municipi de Collbató, al Baix Llobregat. A grans números la superfície del Geoparc és d’uns 1.250 km2 i és habitada per uns 190.000 habitants.

El Geoparc és patrimoni en la seva màxima expressió i en tota la seva extensió. Entre els seus paisatges de contrastos i mil textures hi sobresurten joies arquitectòniques acumulades durant més de mil anys, des de petites ermites fins a barraques de pedra seca. Al voltant dels seus rius s’hi aplega el llegat de la revolució industrial; sobre els seus turons, els castells i torres que ens recorden que aquesta va ser una terra de guerres i combats. A les planes i terrasses hi romanen vinyes i oliveres que, encara avui, ens regalen excel·lents vins i olis amb gustos singulars.

Els paisatges del Geoparc són un mosaic de contrastos i un autèntic paradís per als amants de la natura. Des de les fèrtils valls que dibuixen els meandres dels rius Llobregat i el seu afluent, el Cardener, fins als abruptes cims dels parcs naturals de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la trama inabastable de camins senyalitzats d’aquesta zona estratègica convida incessantment a recórrer-la, sigui a peu o en bicicleta.

El Geoparc està situat en el sector est de l’anomenada Conca de l’Ebre. Les principals roques són d’origen sedimentari i amb edats compreses entre l’Eocè i l’Oligocè inferior. Les més antigues van ser formades en ambients marins (calcàries fossilíferes i esculloses, margues, etc.), després, i a mesura que el mar s’anava assecant es formaren sediments evaporítics de sulfats (guix) i sals (halita, silvita, carnal·lita). Finalment, a partir de fa uns 36 milions d’anys, per sediments en rius i llacs. L’evolució final d’aquesta conca marina (anomenada Conca potàssica catalana) és un dels millors exemples a escala mundial i conté, a més, una de les zones mineres de potassa més grans d’Europa. A més a més, el territori compta amb elements singulars reconeguts internacionalment com ara les Muntanyes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt (com a exemples de ventalls deltaics) o elements càrstics espectaculars com les Coves del Salnitre (Collbató), Cova de Mura i Coves del Toll (Moià), aquestes últimes amb importants restes prehistòriques i de fauna del Quaternari.

Un total de 74 espais catalogats mostren la gran geodiversitat del territori amb punts de primer ordre i exemples en multitud de camps de la geologia. Diferents activitats geoturístiques i formació a tots els nivells es realitzen en aquests espais.