Museu de geologia Valentí Masachs

El Museu de Geologia “Valentí Masachs” de la Universitat Politècnica de Catalunya està situat a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa. Fou fundat l’any 1980, i el  Dr. Valentí Masachs Alavedra  en va ser el seu primer director. Amb la seva col·lecció particular de fòssils i minerals junt amb les mostres de minerals recollides pels mateixos membres del museu, es van muntar les primeres vitrines de mineralogia i paleontologia amb què es va inaugurar. L’any 1993, es van incorporar les vitrines d’aplicacions dels minerals que van marcar una nova etapa en l’oferiment docent del museu a alumnes i professors de tots els nivells d’ensenyament, completat l’any 1995 amb nous expositors sobre la utilitat dels materials petris. A mitjans de 2007, el museu va obrir un accés directe a nivell del carrer Bernat de Cabrera, que dóna a l’espai del museu anomenat “Àrea de Reflexió”, on l’alumne i el visitant podran aprendre i reflexionar sobre: La Terra s’esgota; Radioactivitat: Pros i Contres; Minerals i Persones. Actualment el museu disposa d’un fons d’uns 5000 minerals, unes 2000 roques i uns 3000 fòssils. Aquest fons s’ha recollit principalment amb mostres buscades pels mateixos membres de l’equip del museu, col·leccions particulars donades, intercanvis  i algunes adquisicions. OBJECTIUS L’objectiu principal del Museu és oferir a estudiants, professors i públic en general una aula oberta per a tots, en freqüent renovació, on es pugui aprendre tot el relacionat amb el món dels minerals, les roques i els fòssils, amb les seves aplicacions, la seva formació i característiques, tot ensenyant a la vegada el saber compartir la utilitat d’aquests materials amb el respecte a la natura que ens els proporciona i el medi ambient que els envolta. El segon objectiu important és el mantenir i augmentar les seves col·leccions i utilitzar-les per a la recerca i la seva divulgació. El tercer, és esdevenir una eina útil a professionals i particulars perquè puguin fer consultes via web, per exemple sobre: quina pot ser la millor roca per posar en un edifici o indret determinat, o les característiques d’un mineral o fòssil que tinguem a la col·lecció, o bé personalment fer consultes particulars o demanar estudis sobre temes geològics, geològico-ambientals i gemmològics (pedres precioses). El quart és fer que el museu esdevingui una plataforma de difusió de la recerca que es du a terme a la nostra universitat, com: formigó per fabricar a la Lluna sense aigua, metalls amb memòria per a odontologia, etc.   L’EQUIP HUMÀ L’equip del Museu està format per:
  • Directora: Pura Alfonso Abella. Geòloga i Professora Titular. 93 877 7292. pura@emrn.upc.edu
  • Conservadors:
    • Fòssils: Josep Biosca i Munts. (Col·laborador). Enginyer Tècnic Industrial. 93 877 7241. biosca@emrn.upc.edu
    • Minerals: Joaquim Sanz i Balagué (Col·laborador). Enginyer Tècnic de Mines i Gemmòleg. 93 877 7241. joaquim.sanz@upc.edu
    • Roques: David Parcerisa Duocastella. Geòleg i Professor agregat. 93 877 7291. dparcerisa@epsem.upc.edu
    • Activitats exteriors: Josep M. Mata-Perelló (Col·laborador). Geòleg. 93 877 7241. mata@emrn.upc.edu
VISITES (Gratuïtes) Diumenges: obert a tothom d’11 a 14 hores, excepte els mesos de juliol i agost (Nadal i Setmana Santa tancat). De dilluns a divendres: Visites concertades per a grups Telèfons: 93 877 7241 / 93 877 7200 Fax: 93 877 7202 Adreça: Museu de Geologia “Valentí Masachs” Edifici de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa Avda. Bases de Manresa, 61-73   /  08242 Manresa (Bages)