Museu de Gerri de la Sal. Gerri de la Sal (Baix Pallars)

TIPO DE ESPACIO: MUSEO

Nombre: Museu de Gerri de la Sal
Pag web: https://baixpallars.ddl.net/museu-de-gerri/el-magatzem-de-gerri
Correo electrónico: turisme@baixpallars.ddl.net / ajuntament@baixpallars.ddl.net 
Tel. 630056138/ 973662040

El Museo de Gerri de la Sal situado en el antiguo almacén de la sal que data del s. XVIII. El Museo te adentra por las salas del antiguo almacén, aún con restos de sal en sus paredes, para explicar lo que allí se hacía, completar la explicación de cómo se elaboraba la sal, como llegaba hasta aquí y cómo y hacia dónde iba después.

Dentro del almacén, el olor de los objetos y sobre todo los sonidos, nos ayudarán a evocar una manera de trabajar y de vivir el mundo de la sal.

 

El magatzem de la sal

A partir de l’any 1900 que els salins passen a mans dels salats de Gerri, es constitueix una Comunitat de fabricants de sal per tal d’exercir una bona activitat salinera i un bon servei de venta del producte. 

Aquesta comunitat de fabricants gestionava el magatzem de la sal, es feia càrrec del manteniment del brollador d’aigua salada i del reguer principal. 

Actualment hi ha el Museu de Gerri dedicat al món de la Sal. S’ha volgut que fos un lloc que ajudés a comprendre uns fets, valorar unes feines, ajudar a perpetuar l’existència de coneixements importants per la nostra supervivència, buscar complicitat en el bon ús de la terra i reconèixer el paper d’un poble a l’hora d’entendre un país.

Durant la visita al museu es visita la planta baixa, on és fa un passeig per les sales de l’antic magatzem, encara amb restes de sal a les seves parets, per evocar el que allí s’hi feia, completar l’explicació de com la sal s’elaborava, com arribava fins aquí, i com i cap on, sortia després.

Serveix per entendre també la importància per el poble i la comarca i per fer un reconeixement als protagonistes de la seva història.

Tot això amb les feines, les eines i el producte preuat com a testimonis.

És una part molt emotiva i evocadora, que s’ajuda del poder sentimental i escènic que té el propi magatzem.